dissabte, 13 d’abril del 2013 - 0 comentaris

Col·laboració entre Generacions


Presentació

El meu nom és Jesús Mercadal Mir, visc a Ciutadella de Menorca i tinc 17 anys. Estic cursant primer de Batxillerat Tecnològic a l' IES Maria ÀNGELS CARDONA i vull estudiar Enginyeria Informàtica. De gran vull muntar una empresa per poder millorar la societat a través de la informàtica. Aquest projecte és un repte. Vull comprovar si sóc capaç de desenvolupar una idea pròpia i integrar-la a la societat. El meu pare és mestre de secundària i la meva mare treballa en un petit supermercat de barri. El meu germà és emprenedor i aquest any ha acabat Enginyeria Informàtica a la UPC, i la meva germana estudia per ser mestra de primària a la Universitat de Girona.
Per mitjà del meu projecte vull aconseguir que hi hagi una unió entre les persones grans i la joventut. D'aquesta manera les relacions entre aquestes generacions s’enfortiran.  












Introducció


La idea bàsica és crear un espai de trobada entre dues generacions que avui en dia s'estan distanciant. En primer lloc he hagut de mirar les característiques de cada un d'aquests dos grups de persones, per així poder veure més clar de quina manera puc aconseguir reforçar les relacions entre ells.



Per una banda, hi ha la influència de la gent major sobre la meva generació. Els joves, sobretot quan som petits, rebem molt de la gent gran, sobretot dels nostres avis. Però quan creixem anem perdent les relacions i els valors que ens han ensenyat, i possiblement necessaris per a la nostra vida. Ells tenen experiència en l'àmbit de la vida quotidiana: fer menjar, netejar, organitzar-te bé  les feines de casa, i també saben jocs de cartes, algun passatemps i tenen coneixements laborals. En canvi, en aquests aspectes, els joves moltes vegades tenen certes mancances, com es posen de relleu quan surten de l'illa a estudiar, que podrien ser solucionades amb una bona col·laboració entre les dues generacions.



Per altra banda, a mesura que ha passat el temps he vist que aquestes persones són molt 
agradables. Sempre et saluden amb un somriure, i això és una de les coses que li falten a la meva generació. Sempre expliquen històries i et transmeten uns valors i uns coneixements que te poden ajudar en la vida. De fet, l'experiència de la gent gran m'ha servit per poder enfocar millor el futur i aprendre que no regalen res sense esforç. En el meu cas, he estat més amb contacte amb els meus avis i amb la gent major que compra en el supermercat de la meva mare. Si no hagués estat per això, hauria perdut molt el contacte amb aquesta generació.




També he de dir que considero que els avis desconeixen el món futurista i moltes eines que els hi podrien ser útils a la societat actual. Tenen una vida sense grans canvis i els hi agrada seguir els costums i “les maneres de fer” de fa anys. Per això, els joves podrien ajudar-los i “actualitzar-los”, ensenyant els avantatges tecnològiques que hi ha en el món actual.






Pel que fa a la meva generació tenim grans coneixements sobre el que ens envolta i posseïm eines per desenvolupar-los. El joves som actius amb el que ens interessa i ens agrada molt fer activitats relacionades amb la nostra vida social. En canvi, amb els temes de treball som un mica més ganduls. Però, malgrat tot, si posem interès en una cosa, som una generació que fa molt bona feina, ja que com he dit abans sempre que volem fer una cosa l'acabem fent. Com també l’actitud dels joves és bona ja que sempre ens fa ganes aprendre coses noves i arribar a ser independents de les famílies. Ara bé, sempre ens fa falta experiència per organitzar i fer les activitats. Moltes vegades les activitats no ens surten com voldríem i tendim a cercar algú major que ja les hagi fet. Per exemple, com he dit abans, la independència sempre és un problema ja que no tenim l'experiència per fer els treballs i els menjars que hem de fer cada dia.

Per tant després d'aquests raonaments pots observar que les mancances d'una generació és l'avantatge de l'altra, que ningú és millor ni més savi que l'altre sinó diferents temps que es poden complementar. Així doncs he pensat que l'ensenyament conjunt seria la millor manera per poder ajudar les dues generacions, a més poder aprendre millor i fer noves amistats.








Projecte

El meu projecte tracta d'organitzar un intercanvi entre dues generacions, la de la gent gran i la dels joves. He pensat unir-les a través de relacions col·laboratives
Cada persona oferiria els seus coneixements a la generació oposada: les persones majors aportarien el coneixement i experiència en àmbits com, el treball a casa, jocs antics, experiència laboral... i els joves tot el que està relacionat amb les noves tecnologies de la comunicació, a emprar i entendre les instruccions de nous aparells domèstics a casa, a entendre les factures que reben, a ajudar-los a informar-se sobre nous invents que milloren la vida de persones amb certa discapacitat o dependència, la qual cosa ajudaria als majors a integrar-se millor en la nova societat

Així, tots rebrien els coneixements donats per l’altre generació, per tant tots farien el paper de mestre i el paper d’alumne. Per tant, seria un projecte win-win, expressió utilitzada pels americans, en el qual tothom guanya ja que ningú ha de pagar per obtenir coneixement sinó que tan sols n’ha d’oferir.  

Doncs, quines tasques s’han de fer per enllaçar aquestes generacions? Per part meva crec que les feines que s’han de fer serien:


- Trobar voluntaris de les dues generacions i engrescar-los.
Un local de trobada i un període de temps per realitzar l'intercanvi.

- Trobar temes de col·laboració.

- Organitzar-ho tot i realitzar aquestes tasques: materials, estris, locals, publicacions...
- Dur a terme les activitats.




Trobar voluntaris de les dues generacions i engrescar-los.

Aquesta tasca pot ser difícil. En primer lloc aniria als dos locals de gent gran per animar-los a participar. Els interessat s'haurian d'apuntar a una llista ja preparada amb antelació. També podria visitar i demanar la col·laboració dels serveis socials de l'Ajuntament. De cara als joves podria utilitzar Internet com a eina de comunicació o les xarxes socials. A més la millor publicitat que podem fer és implicar a les nostres famílies, i a les famílies dels nostres amics. Això faria que el boca a boca dugués a més gent. A Ciutadella ens coneixement gairebé tots i quan hi ha alguna activitat de carrer, barri, associacions ... molta gent hi participa.

Un local de trobada i un període de temps per realitzar l'intercanvi.



El local òptim per portar a terme aquest projecte seria un centre escolar, al igual que els locals de la gent gran o d'alguna associació (Punt Jove, al Geriàtric o a la Casa de Cultura...). En el meu centre m’han dit que sempre es podria arribar a un acord, però que les activitats s’haurien de fer en els caps de setmana.






Crec que seria difícil organitzar les activitats en els dies laborables pel motiu que molts joves són estudiants o tenen feina. Per tant, tan sols ens queden els caps de setmana. Als diumenges la gent gran es reuneix amb les famílies o queden per dinar. Així, baix la meva opinió, el dia millor seria el dissabte matí o migdia ja que els capvespre els adolescents queden amb els amics. No obstant això, sempre es podria arribar un dia que pogués anar bé a la majoria.





Trobar temes de col·laboració.


Els temes podrien ser:



Temes per gent gran:


- Utilització de noves tecnologies.

- Eines per poder comunicar-se.

- Com cercar informació.

- Jocs nous i moderns “que durien els joves”.

- Menjars actuals.

- Explicació de diferents cultures i grups socials.











Temes per gent jove:


- Menjars tradicionals.

- Jocs tradicionals

- Neteja i cura dels habitatges.

- Explicació de vivències món laboral.

- Explicació de històries viscudes.

- Explicació de rondalles.

                                 




Organitzar-ho tot i realitzar aquestes tasques: materials, estris, locals, publicacions...

El material podria estar deixat per uns dels locals. En tot cas s’intentaria no fer malbé res, i en el cas que no es pogués evitar s’intentaria que fos el mínim possible de despeses. Per exemple, si fem cuina i tenim que utilitzar la cuina del centre, intentaríem estalviar  el màxim en aigua, electricitat, gas.. També s'hauria de demanar permís per utilitzar els locals en els dies assenyalats. I tampoc ens podem descuidar de recordar als participants sobre quan es celebraran les activitats



Dur a terme les activitats.

Per descomptat el principal objectiu és dur a terme les activitats relacionades amb l'intercanvi generacional entre joves i gent gran.














 















Conclusió


El problema que veig a la societat actual és que les relacions entre gent jove i gran se van perdent. De manera que, el meu projecte està fet per unir les generacions a través de l’educació mútua: els avantatges d’un grup normalment són els desavantatges de l’altre. Per tant, és important crear llaços d'unió entre ells. 
Pel que fa el projecte he de dir que seguiria les pautes dites anteriorment. Realment és un projecte que pot dur molta feina, però les millores cap a la societat són nombroses:

  • Augmentar les relacions socials entre dues generacions diferents. 
  • Millorar l'actitud de respecte cap als altres.
  • Aprenentatge de nous coneixements.
  • Adquirir habilitats alhora de comunicar-se en públic.

Preguntes

jesusmercadalmir@gmail.com




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada